Argánolaj, argánőssejt, argánőssejt-kivonat, mi a különbség?

Argánolaj, argánőssejt útbaigazító

Egyre több helyről halljuk, hogy bizonyos kozmetikumok összetevői között szerepel az argánőssejt vagy az argánánőssejt-kivonat, amelynek hatása főleg a bőr öregedésének meggátolásában van.

Valóban egyetérthetünk azzal, hogy az argánfa magjából préselt olaj ti. argánolaj tiszta állapotában bizonyítottan táplálja a bőrt, feszesíti, rugalmasságának visszanyerését támogatja.

De mi maga az argánőssejt és mi köze a kivonatnak az argánőssejthez és a bőr rugalmasságához?

Az olaj kb. azonos arányban (40%) tartalmaz egyszeresen telítetlen omega-9 zsírsavat (olajsav) és többszörösen telítetlen omega-3 linolsavat. Ezen kívül van még benne E-vitamin és még egyéb komponensek is, amelyek hozzájárulnak antioxidáns hatásához. A növényi őssejtek – konyhanyelven - olyan sejtek, amelyek még elég sokféle irányba képesek szakosodni, azaz az őssejtek bármivé válhatnak és a nővényen belül több helyen (rügyben, hajtásban, csírában) kifejlődhetnek. Persze ez ennél sokkal bonyolultabb biológiai folyamat, de itt most elég legyen annyi, hogy az őssejtek gyógyászati felhasználása azon a hihetetlen potenciálon alapulhat, hogy őssejtekkel elvileg bármilyen tönkrement szövet, szerv pótolható. De ma még ezen a téren nagyon sok a bizonytalanság. Azonban a növényi őssejtek elvileg a növényeknek nyújthatnak lehetőséget a megújulásunkban, szöveteik pótlásában, így maga a növényi őssejt az emberi szervezetre bizonyítottan nincs vagy alig van hatással. Bekerülnie a bőrön keresztül igencsak esetleges.

Az argánőssejt-kivonat nem egyezik meg magával az őssejttel. Ha egy (élő) sejtből készítünk kivonatot, a kivonat hatásának nagyjából semmi köze nincs ahhoz, amit a sejttől várunk. És ez igaz az argánőssejt-kivonatra is. Az, hogy a liposzómákba ágyazott őssejt közvetve hatással van a bőrsejt termelésére, igazán elgondolkoztató és kicsit futurisztikus is. Használható ugyan az argánőssejt - ha tudjuk-, argánőssejt-kivonat is az anti-aging kezelésekben, de az évszázados receptek a magból kisajtolt olaj jótékony hatását már bizonyították. Kozmetikai találmányok és fejlődések terén sosincs megállás, de napjainkban még az őssejtek széleskörű használatának bizonyítása a laborok titkai között van, egyelőre a kísérletező tudomány tudhatja magáénak.