Egy hercegnő illata, a tisztaság jelképe

A nyugtató narancsvirág olaj (neroli)

Kelet-Afrika, India és a Himalája illata a 16. században került Európába, majd a 18. században Floridába, hogy ott a narancsvirág igazi hazára leljen. A narancsvirág az állam szimbólumává is vált. Még  a korai időszakban kapta nevét a narancsvirágból préselt különleges olaj egy szicíliai hercegkisasszonyról, Anna Maria de la Tremoille a Nerola-ról, aki nagyon szerette az illatos narancsvirágot és használta bőrére annak préselt olaját, úgy mondják – annyira szerette a Neroli illatát, hogy még a kesztyűbőrét is azzal illatosíttatta. Előszeretettel vetette be csáberőként a virág illatát Marie Antoinette, de használta borotválkozás után Napóleon is.

Ma a termesztett narancsligetek főleg Marokkó, Franciaország, Tunézia és Egyiptom területén találhatók, és ezen országok a legnagyobb kereskedői is az olajnak.

Mi is valójában neroli?

Egy illatos citrus olaj, amely a legdrágább olajok egyike. A keserű narancsfa (Citrus aurantium) - Sevilla-i narancs -, virágából lepárlással nyert olaj. A narancsvirág párlatát az első áprilisban megjelenő virágokból nyerik ki. A virágokat kora hajnalban szedik le, mielőtt a nap melege hatna frissességükre, majd vászonzsákokba gyűjtik őket. Még aznap párolják őket, megőrizve friss illatukat, előállítva a lágy és nőies esszenciát.  Ősszel, a narancsfa második virágzása kevesebb esszenciát bocsát ki. A Mediterrán régió teljes területén a fehér narancsvirág a tisztaság jelképe.

Leírása

Illata meghatározó édes és intenzív virágillat. Színe halványsárga vagy kávé-barna színű lehet.

Mire jó a neroli?

Már az ókorban használták a pestis elleni védekezésként, enyhe lázcsillapító és idegnyugtató hatása miatt orvosilag alkalmazták. Ma számos parfüm elengedhetetlen összetevője, nemcsak meghatározó illata, de nyugtató hatása miatt is. Sokáig őrzi illatát, így a legdrágább parfümökben kiemelt szerepet kap, fixálja és összetartja a különböző összetevőket.  Alkalmazható helyileg, vagy elszórtan, vagy belégzéssel is nyugtat. Javítja a bőr egészségét, regenerál, segíti rugalmasságnak megtartását. Segít a bőr megnyúlásából eredő csíkok halványításában, a hegesedés csökkentésében is jelentős a szerepe, halványítja a megtört hajszálerek okozta bőrelváltozást. Aromaterápiaként a neroli olaj illata nyugtató és lazító, segíthet enyhíteni a szorongást és szívdobogást, az álmatlanságot enyhíti, sőt segít enyhíteni a stressz okozta depressziót is.

Szépségtár rovatunkban a neroli használatáról recepteket is olvashatsz! Az Argán-neroli testolajat itt találod: /hu/argan-neroli-testolaj/40/arganolaj/566/termek

Argannatura